Saturday, October 16, 2021
More
    Home Blog Page 11

    Urgent Requirement for SEO , SMO & Digital Marketing Intern

    0
    Winter Internship 2021
    Project Training

    We have an urgent requirement of Candidates for SEO (Search Engine Optimization), SMO (Social Media Optimization).

    Qualification: B.E/B.Tech/Diploma/BCA/MCA Students can apply for this Internship Programme. 

    Training Fees: NIL

    We Can offer you three months of Unpaid Internship (Without any Stipend)

    During this internship, you will learn(Digital Marketing) 
    1) On Page, Off Page SEO, Advance linking, Guest Posting etc.
    2) Working of the search engine, Googles tools

    3) Promoting products on social media

    Highlights
    1) You will  achieve a Certificate after completion of  Internship
    2) 5 Days Working ( Sat and Sun off)
    3) 3 Hours Daily Assignments
    4) Work from home

    Needs
    1) Laptop or Desktop
    2) Internet connection at your home
    3) Computer Knowledge must

    Interested candidates can send updated resume on [email protected].

    Feel free to refer your friends or colleagues for this Internship.

    Dell New USB-C Hub Speakerphone

    0

    Globally now people are working remotely, conference calls in Skype, Zoom or Google Meet have become an essential part of day-to-day life. So Dell is introducing a new Mobile Adapter Speakerphone.

    This speakerphone combines a USB-C hub that adds HDMI or USB-A ports with a conference call facility speakerphone with good audio quality.

    Specification of new Dell Mobile Speakerphone:

    • It will allow you to plug in a power adapter for 90W USB-C PD pass through charging
    • HDMI 2.0 Port (with support for 4K HDR at 60Hz refresh rates)
    • 2 USB-A Ports (rated for up to 10 Gbps speeds)
    • It consists of a wrap-around USB-C cable and USB-C Port
    • No SD card
    • No Ethernet Port
    • There is dedicated buttons for volume, you can answer or end the call, even you can mute yourself.
    • Dual microphones which promise 360-degree sound

    It seems to be a good device for work from home point of view.It is costly and it will cost you somewhere 15000(INR), 200(USD)

    for more information kindly visit dell official website.

    TikTok alternative available in the market( Indian App).

    0

    Roposo It is available on google Play Store as well as Apple App Store. If we will talk about rating, then the app has 4.5 rating on Apple App Store & 4.7 rating on Google Play Store. It will allow users to make videos with the help of filters, stickers & effects. You can make videos in slow motion, time-lapse, portraits with all kind of lights affects (natural light, studio light, contour light, stage mono light)

    Through this App also we can edit video, photo and add trending stickers. This app supports English, Hindi and regional languages like Tamil, Telugu, Kannada, Gujrati, Punjabi, Marathi etc.

    Bolo Indya It is recently added in google play store as compare to Roposo. All options are available like TikTok with this App also. This App has 4.6 rating on Google Play Store. Till now more than one lakh user downloaded this App from Google Play Store.

    Note: Image taken from Company website

    PHP Interview Questions

    1

    1) What is PHP?

    Ans: PHP is a web language based on scripts that allow developers to dynamically create generated web pages.

    2) What do the initials of PHP stand for?

    Ans: PHP means PHP: Hypertext Preprocessor.

    3) Which programming language does PHP resemble?

    Ans: PHP syntax resembles Perl and C

    4) What does PEAR stand for?

    Ans: PEAR means “PHP Extension and Application Repository”. It extends PHP and provides a higher level of programming for web developers.

    5) What is the actually used PHP version?

    Ans: Version 7.1 or 7.2 is the recommended version of PHP.

    6) How do you execute a PHP script from the command line?

    Ans: Just use the PHP command line interface (CLI) and specify the file name of the script to be executed as follows:

    php script.php

    7) How to run the interactive PHP shell from the command line interface?

    Ans: Just use the PHP CLI program with the option -a as follows:

    php -a

    8) What is the correct and the most two common way to start and finish a PHP block of code?

    Ans: The two most common ways to start and finish a PHP script are:

    <?php [   —  PHP code—- ] ?> and <? [—  PHP code  —] ?>

    9) How can we display the output directly to the browser?

    Ans: To be able to display the output directly to the browser, we have to use the special tags <?= and ?>.

    10) What is the main difference between PHP 4 and PHP 5?

    Ans: PHP 5 presents many additional OOP (Object Oriented Programming) features.

    11) Is multiple inheritance supported in PHP?

    Ans: PHP supports only single inheritance; it means that a class can be extended from only one single class using the keyword ‘extended’.

    12) What is the meaning of a final class and a final method?

    Ans: ‘final’ is introduced in PHP5. Final class means that this class cannot be extended and a final method cannot be overridden.

    13) How is the comparison of objects done in PHP?

    Ans: We use the operator ‘==’ to test is two objects are instanced from the same class and have same attributes and equal values. We can test if two objects are referring to the same instance of the same class by the use of the identity operator ‘===’.

    14) How can PHP and HTML interact?

    Ans: It is possible to generate HTML through PHP scripts, and it is possible to pass pieces of information from HTML to PHP.

    15) What type of operation is needed when passing values through a form or an URL?

    Ans: If we would like to pass values through a form or an URL, then we need to encode and to decode them using htmlspecialchars() and urlencode().

    16) How can PHP and Javascript interact?

    Ans: PHP and Javascript cannot directly interact since PHP is a server side language and Javascript is a client-side language. However, we can exchange variables since PHP can generate Javascript code to be executed by the browser and it is possible to pass specific variables back to PHP via the URL.

    17) What is needed to be able to use image function?

    Ans: GD library is needed to execute image functions.

    18) What is the use of the function ‘imagetypes()’?

    Ans: imagetypes() gives the image format and types supported by the current version of GD-PHP.

    19) What are the functions to be used to get the image’s properties (size, width, and height)?

    Ans: The functions are getimagesize() for size, imagesx() for width and imagesy() for height.

    20) How failures in execution are handled with include() and require() functions?

    Ans: If the function require() cannot access the file then it ends with a fatal error. However, the include() function gives a warning, and the PHP script continues to execute.

    21) What is the main difference between require() and require_once()?

    Ans: require(), and require_once() perform the same task except that the second function checks if the PHP script is already included or not before executing it.

    (same for include_once() and include())

    22) How can I display text with a PHP script?

    Ans: Two methods are possible:

    <!–?php echo “Method 1”; print “Method 2”; ?–>

    23) How can we display information of a variable and readable by a human with PHP?

    Ans: To be able to display a human-readable result we use print_r().

    24) How is it possible to set an infinite execution time for PHP script?

    Ans: The set_time_limit(0) added at the beginning of a script sets to infinite the time of execution to not have the PHP error ‘maximum execution time exceeded.’ It is also possible to specify this in the php.ini file.

    25) What does the PHP error ‘Parse error in PHP – unexpected T_variable at line x’ means?

    Ans: This is a PHP syntax error expressing that a mistake at the line x stops parsing and executing the program.

    26) What should we do to be able to export data into an Excel file?

    Ans: The most common and used way is to get data into a format supported by Excel. For example, it is possible to write a .csv file, to choose for example comma as a separator between fields and then to open the file with Excel.

    27) What is the function file_get_contents() useful for?

    Ans: file_get_contents() lets reading a file and storing it in a string variable.

    28) How can we connect to a MySQL database from a PHP script?

    Ans: To be able to connect to a MySQL database, we must use mysqli_connect() function as follows:

    <!–?php $database = mysqli_connect(“HOST”, “USER_NAME”, “PASSWORD”); mysqli_select_db($database,”DATABASE_NAME”); ?–>

    29) What is the function mysql_pconnect() useful for?

    Ans: mysql_pconnect() ensure a persistent connection to the database, it means that the connection does not close when the PHP script ends. This function is not supported in PHP 7.0 and above

    30) How be the result set of Mysql handled in PHP?

    Ans: The result set can be handled using mysqli_fetch_array, mysqli_fetch_assoc, mysqli_fetch_object or mysqli_fetch_row.

    31) How is it possible to know the number of rows returned in the result set?

    Ans: The function mysqli_num_rows() returns the number of rows in a result set.

    32) Which function gives us the number of affected entries by a query?

    Ans: mysqli_affected_rows() return the number of entries affected by an SQL query.

    33) What is the difference between mysqli_fetch_object() and mysqli_fetch_array()?

    Ans: The mysqli_fetch_object() function collects the first single matching record where mysqli_fetch_array() collects all matching records from the table in an array.

    34) How can we access the data sent through the URL with the GET method?

    Ans: To access the data sent via the GET method, we use $_GET array like this:

    www.url.com?var=value

    $variable = $_GET[“var”]; this will now contain ‘value’

    35) How can we access the data sent through the URL with the POST method?

    Ans: To access the data sent this way, you use the $_POST array.

    Imagine you have a form field called ‘var’ on the form when the user clicks submit to the post form, you can then access the value like this:

    $_POST[“var”];

    36) How can we check the value of a given variable is a number?

    Ans: It is possible to use the dedicated function, is_numeric() to check whether it is a number or not.

    37) How can we check the value of a given variable is alphanumeric?

    Ans: It is possible to use the dedicated function, ctype_alnum to check whether it is an alphanumeric value or not.

    38) How do I check if a given variable is empty?

    Ans: If we want to check whether a variable has a value or not, it is possible to use the empty() function.

    39) What does the unlink() function mean?

    Ans: The unlink() function is dedicated for file system handling. It simply deletes the file given as entry.

    40) What does the unset() function mean?

    Ans: The unset() function is dedicated for variable management. It will make a variable undefined.

    41) How do I escape data before storing it in the database?

    Ans: The addslashes function enables us to escape data before storage into the database.

    42) How is it possible to remove escape characters from a string?

    Ans: The stripslashes function enables us to remove the escape characters before apostrophes in a string.

    43) How can we automatically escape incoming data?

    Ans: We have to enable the Magic quotes entry in the configuration file of PHP.

    44) What does the function get_magic_quotes_gpc() means?

    Ans: The function get_magic_quotes_gpc() tells us whether the magic quotes is switched on or no.

    45) Is it possible to remove the HTML tags from data?

    Ans: The strip_tags() function enables us to clean a string from the HTML tags.

    46) what is the static variable in function useful for?

    Ans: A static variable is defined within a function only the first time, and its value can be modified during function calls as follows:

    <!–?php function testFunction() { static $testVariable = 1; echo $testVariable; $testVariable++; } testFunction();        //1 testFunction();        //2 testFunction();        //3 ?–>

    47) How can we define a variable accessible in functions of a PHP script?

    Ans: This feature is possible using the global keyword.

    48) How is it possible to return a value from a function?

    Ans: A function returns a value using the instruction ‘return $value;’.

    49) What is the most convenient hashing method to be used to hash passwords?

    Ans: It is preferable to use crypt() which natively supports several hashing algorithms or the function hash() which supports more variants than crypt() rather than using the common hashing algorithms such as md5, sha1 or sha256 because they are conceived to be fast. Hence, hashing passwords with these algorithms can create vulnerability.

    50) Which cryptographic extension provide generation and verification of digital signatures?

    Ans: The PHP-OpenSSL extension provides several cryptographic operations including generation and verification of digital signatures.

    51) How is a constant defined in a PHP script?

    Ans: The define() directive lets us defining a constant as follows:

    define (“ACONSTANT”, 123);

    52) How can you pass a variable by reference?

    Ans: To be able to pass a variable by reference, we use an ampersand in front of it, as follows $var1 = &$var2

    53) Will a comparison of an integer 12 and a string “13” work in PHP?

    Ans: “13” and 12 can be compared in PHP since it casts everything to the integer type.

    54) How is it possible to cast types in PHP?

    Ans: The name of the output type has to be specified in parentheses before the variable which is to be cast as follows:

    * (int), (integer) – cast to integer

    * (bool), (boolean) – cast to boolean

    * (float), (double), (real) – cast to float

    * (string) – cast to string

    * (array) – cast to array

    * (object) – cast to object

    55) When is a conditional statement ended with endif?

    Ans: When the original if was followed by: and then the code block without braces.

    56) How is the ternary conditional operator used in PHP?

    Ans: It is composed of three expressions: a condition, and two operands describing what instruction should be performed when the specified condition is true or false as follows:

    Expression_1?Expression_2 : Expression_3;

    57) What is the function func_num_args() used for?

    Ans: The function func_num_args() is used to give the number of parameters passed into a function.

    58) If the variable $var1 is set to 10 and the $var2 is set to the character var1, what’s the value of $$var2?

    Ans: $$var2 contains the value 10.

    59) What does accessing a class via :: means?

    Ans:     :: is used to access static methods that do not require object initialization.

    60) In PHP, objects are they passed by value or by reference?

    Ans: In PHP, objects passed by value.

    61) Are Parent constructors called implicitly inside a class constructor?

    Ans: No, a parent constructor have to be called explicitly as follows:

    parent::constructor($value)

    62) What’s the difference between __sleep and __wakeup?

    Ans: __sleep returns the array of all the variables that need to be saved, while __wakeup retrieves them.

    63) What is faster?

    Ans: 1- Combining two variables as follows:

    $variable1 = ‘Hello ‘;

    $variable2 = ‘World’;

    $variable3 = $variable1.$variable2;

    Or

    2- $variable3 = “$variable1$variable2”;

    $variable3 will contain “Hello World”. The first code is faster than the second code especially for large large sets of data.

    64) what is the definition of a session?

    Ans: A session is a logical object enabling us to preserve temporary data across multiple PHP pages.

    65) How to initiate a session in PHP?

    Ans: The use of the function session_start() lets us activating a session.

    66) How can you propagate a session id?

    Ans: You can propagate a session id via cookies or URL parameters.

    67) What is the meaning of a Persistent Cookie?

    Ans: A persistent cookie is permanently stored in a cookie file on the browser’s computer. By default, cookies are temporary and are erased if we close the browser.

    68) When do sessions end?

    Ans: Sessions automatically end when the PHP script finishes executing but can be manually ended using the session_write_close().

    69) What is the difference between session_unregister() and session_unset()?

    Ans: The session_unregister() function unregister a global variable from the current session and the session_unset() function frees all session variables.

    70) What does $GLOBALS mean?

    Ans: $GLOBALS is associative array including references to all variables which are currently defined in the global scope of the script.

    71) What does $_SERVER mean?

    Ans: $_SERVER is an array including information created by the web server such as paths, headers, and script locations.

    72) What does $_FILES means?

    Ans: $_FILES is an associative array composed of items sent to the current script via the HTTP POST method.

    73) What is the difference between $_FILES[‘userfile’][‘name’] and $_FILES[‘userfile’][‘tmp_name’]?

    Ans: $_FILES[‘userfile’][‘name’] represents the original name of the file on the client machine,

    $_FILES[‘userfile’][‘tmp_name’] represents the temporary filename of the file stored on the server.

    74) How can we get the error when there is a problem to upload a file?

    Ans: $_FILES[‘userfile’][‘error’] contains the error code associated with the uploaded file.

    75) How can we change the maximum size of the files to be uploaded?

    Ans: We can change the maximum size of files to be uploaded by changing upload_max_filesize in php.ini.

    76) What does $_ENV mean?

    Ans: $_ENV is an associative array of variables sent to the current PHP script via the environment method.

    77) What does $_COOKIE mean?

    Ans: $_COOKIE is an associative array of variables sent to the current PHP script using the HTTP Cookies.

    78) What does the scope of variables mean?

    Ans: The scope of a variable is the context within which it is defined. For the most part, all PHP variables only have a single scope. This single scope spans included and required files as well.

    79) what the difference between the ‘BITWISE AND’ operator and the ‘LOGICAL AND’ operator?

    Ans: $a and $b: TRUE if both $a and $b are TRUE.

    $a & $b: Bits that are set in both $a and $b are set.

    80) What are the two main string operators?

    Ans: The first is the concatenation operator (‘.’), which returns the concatenation of its right and left arguments. The second is (‘.=’), which appends the argument on the right to the argument on the left.

    81) What does the array operator ‘===’ means?

    Ans: $a === $b TRUE if $a and $b have the same key/value pairs in the same order and of the same types.

    82) What is the differences between $a != $b and $a !== $b?

    Ans: != means inequality (TRUE if $a is not equal to $b) and !== means non-identity (TRUE if $a is not identical to $b).

    83) How can we determine whether a PHP variable is an instantiated object of a certain class?

    Ans: To be able to verify whether a PHP variable is an instantiated object of a certain class we use instanceof.

    84) What is the goto statement useful for?

    Ans: The goto statement can be placed to enable jumping inside the PHP program. The target is pointed by a label followed by a colon, and the instruction is specified as a goto statement followed by the desired target label.

    85) what is the difference between Exception::getMessage and Exception:: getLine?

    Ans: Exception::getMessage lets us getting the Exception message and Exception::getLine lets us getting the line in which the exception occurred.

    86) What does the expression Exception::__toString means?

    Ans: Exception::__toString gives the String representation of the exception.

    87) How is it possible to parse a configuration file?

    Ans: The function parse_ini_file() enables us to load in the ini file specified in filename and returns the settings in it in an associative array.

    88) How can we determine whether a variable is set?

    Ans: The boolean function isset determines if a variable is set and is not NULL.

    89) What is the difference between the functions strstr() and stristr()?

    Ans: The string function strstr(string allString, string occ) returns part of allString from the first occurrence of occ to the end of allString. This function is case-sensitive. stristr() is identical to strstr() except that it is case insensitive.

    90) what is the difference between for and foreach?

    Ans: for is expressed as follows:

    for (expr1; expr2; expr3)

    statement

    The first expression is executed once at the beginning. In each iteration, expr2 is evaluated. If it is TRUE, the loop continues, and the statements inside for are executed. If it evaluates to FALSE, the execution of the loop ends. expr3 is tested at the end of each iteration.

    However, foreach provides an easy way to iterate over arrays, and it is only used with arrays and objects.

    91) Is it possible to submit a form with a dedicated button?

    Ans: It is possible to use the document.form.submit() function to submit the form. For example: <input type=button value=”SUBMIT” onClick=”document.form.submit()”>

    92) What is the difference between ereg_replace() and eregi_replace()?

    Ans: The function eregi_replace() is identical to the function ereg_replace() except that it ignores case distinction when matching alphabetic characters.

    93) Is it possible to protect special characters in a query string?

    Ans: Yes, we use the urlencode() function to be able to protect special characters.

    94) What are the three classes of errors that can occur in PHP?

    Ans: The three basic classes of errors are notices (non-critical), warnings (serious errors) and fatal errors (critical errors).

    95) What is the difference between characters \034 and \x34?

    Ans: \034 is octal 34 and \x34 is hex 34.

    96) How can we pass the variable through the navigation between the pages?

    Ans: It is possible to pass the variables between the PHP pages using sessions, cookies or hidden form fields.

    97) Is it possible to extend the execution time of a PHP script?

    Ans: The use of the set_time_limit(int seconds) enables us to extend the execution time of a PHP script. The default limit is 30 seconds.

    98) Is it possible to destroy a cookie?

    Ans: Yes, it is possible by setting the cookie with a past expiration time.

    99) What is the default session time in PHP?

    Ans: The default session time in php is until the closing of the browser

    100) Is it possible to use COM component in PHP?

    Ans: Yes, it’s possible to integrate (Distributed) Component Object Model components ((D)COM) in PHP scripts which is provided as a framework.

    101) Explain whether it is possible to share a single instance of a Memcache between multiple PHP projects?

    Ans: Yes, it is possible to share a single instance of Memcache between multiple projects. Memcache is a memory store space, and you can run memcache on one or more servers. You can also configure your client to speak to a particular set of instances. So, you can run two different Memcache processes on the same host and yet they are completely independent. Unless, if you have partitioned your data, then it becomes necessary to know from which instance to get the data from or to put into.

    102) Explain how you can update Memcached when you make changes to PHP?

    Ans: When PHP changes you can update Memcached by

    Clearing the Cache proactively: Clearing the cache when an insert or update is made

    Resetting the Cache: It is similar to the first method but rather than just deleting the keys and waiting for the next request for the data to refresh the cache, reset the values after the insert or update.

    List of CISCO Certifications

    0
    Associate Level
    CertificationExamsTotal no of QuestionTime
    CCDA200-310 DESGN55-6575 minutes
    CCNA Cloud210-451 CLDFND55-6590 minutes
    210-455 CLDADM55-6590 minutes
    CCNA Collaboration210-060 CICD55-6575 minutes
    210-065 CIVND55-6575 minutes
    CCNA Cyber Ops210-250 SECFND55-6090 minutes
    210-255 SECOPS60-7090 minutes
    CCNA Data Center200-150 DCICN55-6590 minutes
    200-155 DCICT65-75120 minutes
    CCNA Industrial200-601 IMINS265-7590 minutes
    CCNA Routing and Switching200-125 CCNA(Retired)60-7090 minutes
    100-105 ICND145-5590 minutes
    200-105 ICND255-6590 minutes
    CCNA Security210-260 IINS60-7090 minutes
    CCNA Service Provider640-875 SPNGN165-7590 minutes
    640-878 SPNGN265-7590 minutes
    CCNA Wireless200-355 WIFUND60-7090 minutes
    Professional
    CertificationExamsNumber of QuestionsTime to Complete
    CCDP300-101 ROUTE45-65120 minutes
    300-115 SWITCH30-40120 minutes
    300-320 ARCH60-7075 minutes
    CCNP Cloud300-460 CLDINF55-6590 minutes
    300-465 CLDDES55-6590 minutes
    300-470 CLDAUT55-6590 minutes
    300-475 CLDACI55-6590 minutes
    CCNP Collaboration300-070 CIPTV165-7575 minutes
    300-075 CIPTV250-6075 minutes
    300-080 CTCOLLAB55-6575 minutes
    300-085 CAPPS55-6575 minutes
    CCNP Data Center300-175 DCUCI55-6590 minutes
    300-165 DCII55-6590 minutes
    300-170 DCVAI55-6590 minutes
    300-160 DCID55-6590 minutes
    300-180 DCIT70-8090 minutes
    CCNP Routing and Switching300-101 ROUTE45-65120 minutes
    300-115 SWITCH30-40120 minutes
    300-135 TSHOOT15-25120 minutes
    CCNP Security300-208 SISAS55-6590 minutes
    300-206 SENSS65-7590 minutes
    300-209 SIMOS65-7590 minutes
    300-210 SITCS65-7590 minutes
    CCNP Service Provider642-883 SPROUTE65-7590 minutes
    642-885 SPADVROUTE65-7590 minutes
    642-887 SPCORE65-7590 minutes
    642-889 SPEDGE65-7590 minutes
    CCNP Wireless300-360 WIDESIGN55-6590 minutes
    300-365 WIDEPLOY55-6590 minutes
    300-370 WITSHOOT55-6590 minutes
    300-375 WISECURE55-6590 minutes

    CISCO EXPERT CERTIFICATIONS

    CCIE Enterprise Infrastructure

    1. CCIE Enterprise Wireless

    2. CCIE Data Center

    3. CCIE Security

    4. CCIE Service Provider

    5. CCIE Collaboration

    6. CCDE

    *for more information regarding various cisco certification visit cisco official website.

    *image taken from techeu website

    The Internet of Animals, Scientists Plan to track & Save Wildlife

    0

    With the help of tiny sensor & other equipment aboard the space station the project ICARUS looks to revolutionize animal tracking.

    THE ISS International Space Station, orbiting somewhere 240 miles above the planet is about to monitor the world’s wildlife animal tracking.

    The installation process of a large antenna and other high end other equipment aboard the orbiting outpost was started by Russian astronauts in 2018 and this summer it is fully functional and working properly.

    This system will collect the information of animal or bird’s location, physiology and environment.

    Entire system will help scientists, conservationists and others whose work needs close monitoring of wildlife on the move and they will collect more information on the health of world’s ecosystem.

    According to Professor Walter Jetz “We will discover new migration paths, habitat requirements, things about species behavior that we didn’t even think about. That discovery will bring about all sorts of new questions.”

    The science of tracking wildlife animals or species is known as bio-logging.

    Full Stack & Mobile Developer

    0

    Course Details

    1. Front-End Web UI Framework, Bootstrap

    Under this course we will teach you how to build websites and that can be developed for all screen sizes with the help of Bootstrap library. Candidate will come to know about grids, responsive design, Bootstrap CSS & JavaScript Components.

    Course Duration:  2-3 Months (60 Hrs) + Project

    Training Mode: Online

    • Front End JavaScript Library, react

    Course Details :  Under this course we will teach you the #1 Javascript library for developing websites: React. You will also come to know about advanced aspects of JavaScripts ES6, React Components & react- redux based applications.

    Course Duration:  2-3 Months (60 Hrs) + Project

    Training Mode: Online

    • Multiplatform Mobile App Development with react native

    Under this course you will come to know how to update & package the websites built with the help of Bootstrap & React and publish it same as a mobile application to apple or google store. With the help of react Native and the Expo SDK we can access all native hardware capabilities of all types of mobiles and tablets.

    Course Duration:  2-3 Months (60 Hrs) + Project

    Training Mode: Online

    • Server-side Development with NodeJS, Express and MongoDB

    During this course you will come to know how we can store data in the backend and proper integration with website & other mobile application. We will also come to know how to authenticate our user and basic of cyber security. Node JS & MongoDB both are open source and free to access.

    Course Duration:  2-3 Months (60 Hrs) + Project

    Training Mode: Online

    Image Source- Shutterstock

    CCNA

    0

    CCNA R & S

    • Basics of Network Technologies
    • Cisco Router Hardware & Basic Administration
    • Cisco Router IOS Management
    • Introduction TCP/IP Protocol & Subnetting
    • IP Routing
    • RIP
    • EIGRP
    • OSPF
    • BGP
    • Network Address Translation (NAT & PAT)
    • Configuration of Cisco Switches
    • VLAN, Trunks & VTP
    • Spanning-Tree (STP)
    • Internet Protocol Version 6 (Ipv6)
    • WAN

    CCNA LAB

    Lab 1: Cisco CLI

    Lab 2: Basic Switch Configuration

    Lab 3: How a Switch Operates

    Lab 4: Troubleshoot Switch Media and Port Issues

    Lab 5: Inspect TCP/IP Applications (Wireshark and Debugging)

    Lab 6: Start with Cisco Router Configuration

    Lab 7: CDP

    Lab 8: Concept of Default Gateway

    Lab 9: Exploration of Packet Forwarding

    Lab 10: Configure and Verify Static Routes

    Lab 11: Configure and Verify ACLs

    Lab 12: Configure a Provider-Assigned IP Address

    Lab 13: Configure Static NAT

    Lab 14: Configure Dynamic NAT and PAT

    Lab 15: Troubleshoot NAT

    Lab 16: Configure VLAN and Trunk

    Lab 17: Troubleshoot VLANs and Trunks

    Lab 18: Configure Root Bridge and Analyze STP Topology

    Lab 19: Troubleshoot STP Issues in Depth

    Lab 20: Configure and Verify Ether Channel

    Lab 21: Configure a Router on a Stick (Inter VLAN Routing)

    Lab 22: Configure a Cisco Router as a DHCP Server and DHCP Relay Agent

    Lab 23: Troubleshoot DHCP Issues

    Lab 24: Configure and Verify HSRP

    Lab 25: Troubleshoot HSRP

    Lab 26: Configure and Verify RIPv2

    Lab 27: Troubleshoot RIPv2

    Lab 28: Configure Basic IPv6 Connectivity

    Lab 29: Configure IPv6 Static Routes

    Lab 30: Use Troubleshooting Tools

    Lab 31: Configure and Verify IPv4 Extended Access Lists

    Lab 32: Troubleshoot IPv4 Network Connectivity

    Lab 33: Configure and Verify IPv6 Extended Access Lists

    Lab 34: Troubleshoot IPv6 Network Connectivity

    Lab 35: Enhance Security of Initial Configuration

    Lab 36: Limit Remote Access Connectivity

    Lab 37: Configure and Verify Port Security

    Lab 38: Configure and Verify NTP

    Lab 39: Configure External Authentication Using RADIUS and TACACS+

    Lab 40: Configure and Verify EIGRP

    Lab 41: Configure and Verify EIGRP for IPv6

    Lab 42: Configure and Verify Single-Area OSPF

    Lab 43: Configure and Verify Multiarea OSPF

    Lab 44: Configure and Verify OSPFv3

    Lab 45: Troubleshoot Multiarea OSPF

    Lab 46: Configure Serial Interface and PPP

    Lab 47: Configure and Verify MLP

    Lab 48: Configure and Verify PPPoE Client

    Lab 49: Configure and Verify GRE Tunnel

    Lab 50: Configure and Verify Single Homed EBGP

    PHP with WordPress

    0

    Web Development Training

    Module: PHP with WordPress (Instructor-Led Live/Online Training)

    PHP stands for Hypertext Preprocessor. PHP is an HTML embedded scripting language and much of its syntax is taken from C, Java and Perl with a couple of unique PHP-specific features thrown in. The purpose of the language is to allow web developers to write dynamically generated pages quickly. PHP is open source code, Postgre SQL, Generic ODBC, etc. WordPress is a free and open-source blogging tool and a content management system (CMS) based on PHP and MySQL. WordPress was used by more than 30% of the top 10 million websites. It is one of the most popular blogging tools on the web, making it easy for anybody to post their ideas, pictures, and audio/video. WordPress can be used for not only blogging posts but also to store static information that can be easily updated like a content management system (CMS).

    Course Objective

    This 60-hour training program will help the learner understand the basics of scripting which allows developers for creating advance programs which can be easily integrated with web pages. On completion of the training, participants will be able to build dynamic and user interactive web pages with the help of PHP with MySQL, setting up and managing a web presence using WordPress as a content management system.

    Prerequisite

    No experience is required however basic understanding of HTML will be an added advantage. Applications are invited from students of Engineering and Science colleges for 60 hrs training program, beginning from July 5 2020 under the training programme of Gyani Labs, New Delhi.

    It is open to the students of B.E/B.Tech in CSE, IT, ECE, E&I, EEE, E&TC, BCA, MCA, M.Sc., B.Sc., B.Sc. IT, Diploma or any Graduate

    Advantage

    • Real-time exposure with ongoing projects going with the company.
    • Session with practical.
    • Interaction with industry experts.
    • Online Training & Interactive Sessions.
    • Earn a certification of PHP with WordPress from Gyani Labs.

    Spoken English

    0

     

    Translation

    1. Use of Am, Is and Are
    2. Use of Was and Were
    3. Use of shall Be and will be
    4. Use of A, An and The
    5. Use of This, That, These and Those
    6. Possessive Adjectives, Possessive Pronouns & Possessive Case of Nouns
    7. Use of verb ‘to have’
    8. Use of Infinitive with Verb to have
    9. Use of infinitive with Verb ‘to be’
    10. Tense
    11. Future Tense & Future Time
    12. Adjectives of Quantity and Number
    13. Some More Hints on Interrogative Sentences
    14. Question Tags
    15. Introductory ‘There’
    16. Introductory ‘It’
    17. Use of Can, May, Should, Must & Ought
    18. Forms of Subjects
    19. Voice
    20. Direct and Indirect Speech/Narration
    21. Exercises for Revision
    22. Verb Forms

    Grammar

    1. The Sentence
    2. Subject and Predicate
    3. The Phrase and Clause
    4. Parts of Speech
    5. The Noun: Kinds of nouns, Gender, Number, Case
    6. Pronouns
    7. The Adjective
    8. The verb
    9. Adverb
    10. Preposition
    11. Conjunction
    12. Interjection
    13. Punctuation
    14. Emphatic
    15. Question Tag
    16. Voice
    17. Degree
    18. Articles
    19. Mood
    20. Tenses
    21. Phrases
    22. Clauses
    23. Analysis of Miscellaneous Sentences
    24. Transformation of Sentence
    25. Narration (Direct and Indirect Speech)
    26. Paragraph Writing
    27. Essay Writing
    28. Letter Writing
    29. Expansion of Passages
    30. Important Proverb
    31. Skill Development for writing and Speaking
    32. Discussion skill on a specific topic
    33. Few Important skill for an interview

    Download Full Syllabus         Get Now